Bielkoviny-proteíny

    

 

Bielkoviny majú význam pre výstavbu organizmu, svalových tkanív a telesných orgánov, enzýmov, hormónov a imunitného systému..

 

 

Spracovanie bielkovín začína už v žalúdku, kde kyslé prostredie a enzým nazývaný pepsín vylučované žalúdočnými bunkami rozkladá bielkoviny. 

 

 

Bielkoviny sú tvorené reťazcom aminiokyselín, ktorých existuje 20 rôznych druhov.  Nie všetky tieto aminokyseliny sú prítomné vo všetkých bielkovinách. Úplnú bielkovinu môžete získať vhodnou kombináciou jedál. Všetky sójové výrobky a sójové mlieko sú úplné bielkoviny.

 

 

Z mliečnych výrobkov napríklad jogurty alebo kyslé mlieko, ak neobsahujú cukry a sú z prírodných zdrojov alebo vyrobené doma, obsahujú kompletné biekovinové zdroje.

 

Väčšina ľudí nemá dostatočný prísun potravy s vysokým obsahom vlákniny.


                     



Živočíšne bielkoviny

Výhodou je, že obsahujú aj esenciálne aminokyseliny, teda tie, ktoré si telo nevie vyrobiť. Pri ich štiepení, však vzniká veľa odpadových látok, preťaženiu trávenia a výsledkom môže byť zápcha alebo príliš častá stolica. Obrovskou nevýhodou je, že živočíšne bielkoviny obsahujú aj veľké množstvo tukov, čo je pri chudnutí nežiaduce. S každým 1 gramom bielkovín prijímate aj 1,2 gramu tuku! Keď tak sa odporúča konzumácia hydiny, králika, nízkotučných syrov alebo netučného tvarohu.

                                                

                                    

 

 

Rastlinné bielkoviny

Ich výhodou je ľahká stráviteľnosť a pri ich trávení a štiepení nevzniká veľa odpadových látok. Rastlinné bielkoviny nemajú takmer žiadny tuk a preto pri ich konzumácii chudnete rýchlejšie. Konzumácia výlučne rastlinných bielkovín však nepokrýva potrebu všetkých esenciálny aminokyselín, čo by mohol byť problém. Východiskom je však sója a sójové výrobky a produkty.