Sacharidy-cukry

 

                                                 

 

Zvyčajne ich spájame s energiou. Sacharidy sú cukry obsiahnuté v strave a skladajú sa z molekúl uhlíka, vodíka a kyslíka. Existujú 2 formy sacharidov - jednoduché a zložené. 


Jednoduché sú lepšie identifikovateľné svojou sladkou chuťou /cukor, bežne používaný v domácnosti/.


Zložité /zemiaky/ potešia naše chuťové poháriky,ale nie sú sladké. Zložité sacharidy sú  s vysokých obsahom  vlákniny a s nízkym obsahom vlákniny.

                                              

Sacharidy s vysokým obsahom vlákniny nie sú pre človeka stráviteľné, pretože ľudské telo nemá enzým na ich štiepanie.


Zelenina s vysokým obsahom vlákniny je z hľadiska výživy najzdravší spôsob stravovania.


Príkladom vysoko vláknitých potravín  sú neupravované celozrnné obilniny, brokolica a fazuľa. Príkladom nízko vláknitých potravín sú banány, paradajky, cereálie, chlieb, cestoviny, zemiaky a biela ryža. Obehovému systému nezáleží na tom , či sú sacharidy jednoduché,alebo zložené, pretože tie čo sú natrávené sa v krvnom obehu objavujú  v podobe glukózy, ktorá je dopravená až k bunkám, kde je použitá ako energia.


Nevyužiteľný cukor je uskladnený v podobe,ktorú všetci poznáme teda v podobe tuku. Veľké množstvo tuku potom vedie k známej obezite. Väčšina z nás nie je schopná zvládnuť veľkú záťaž sacharidov.

                          

Najzdravším zdrojom cukru sú zložené sacharidy prítomné vo vláknitom ovocí. Ale nie len šťavu z tohto ovocia treba spotrebovať, taktiež aj dužinu, lebo obsahuje vlákninu na správne vstrebávanie cukrov.


             

      

 


 







...klasické sladkosti






Prečo sa najprv stať tučným a potom namáhavo chudnúť?


Cukry tvoria energeticky najbohatšiu časť potravy, pretože dodávajú ľudskému organizmu cez 50 % energie, ktorú potrebuje k životu. Sú obsiahnuté vo všetkých rastlinných produktoch, v cereáliách a v zelenine vo forme škrobu.


No rafinovaný klasický cukor, cukor z cukrovej repy,  je pre nás veľmi škodlivý. Správa sa v tele ako voľný radikál a ničí bunky. Dokonca by sme mohli povedať, že cukor sa v našom tele správa ako kyselina a je zlodejom vápnika.


Na sladkú chuť nás naučili v detstve a postupne nás celkom ovláda. Naučili sme sa deťom všetko sladiť. Ak dieťaťu nič sladiť nebudete , vôbec nebude poznať sladkú chuť a nebude potrebovať ani cukor.

                                            

Cukor spôsobuje nadváhu, ukladanie tukov, podporuje rast plesní a množenie parazitov v črevách. Nadmerné konzumovanie cukru spôsobuje veľké výkyvy hladiny cukru v krvi, čo spôsobuje neovládateľnú túžbu po sladkom, spojenú s pocitom únavy, nepokoja a bolesťami hlavy. Jednoducho, ak máte často potrebu sladkého, tak je najvyšší čas urobiť zmenu vo svojom stravovaní a životnom štýle, lebo to je začiatok rozvoja choroby. Navyše, ak jete cukor s tukmi, čo je časté v sladkostiach, telo využíva cukor a tuky sa na 100% uložia v tele a vzniká nadváha.

                                                 

 

 












Každý človek však potrebuje cukor, pretože hlavným „palivom“ mozgu je práve cukor – glukóza. Jej denná spotreba nervovými bunkami sa odhaduje  na zhruba 30 g. Dôležité je konzumovať tzv.  zložité cukry - obilniny, strukoviny, celozrnné výrobky, naturálnu ryžu a celozrnné cestoviny, kedy nedochádza k prudkému vzostupu hladiny cukru v krvi.


 

Ak už chcete jesť niečo sladké , tak jedzte ovocie, domáci lekvár, domáci koláč z celozrnnej múky s ovocím, orechmi  a medom alebo slaďte  javorový m sirupom.  K tým „dobrým“  sladkostiam patrí aj kvalitná horká čokoláda.


Vytvorte si web zdarma! Webnode