Tuky
O tukoch sa zvykne hovoriť najmä v súvislosti s obezitou. Na prvý pohľad by sa teda mohlo zdať, že tuky sú zložkou potravy, ktorú vôbec nie je správne konzumovať. Ale opak je pravda. Tuky sú potravina nevyhnutná na fungovanie sivých mozgových buniek a tiež ako zdroj zabezpečujúci organizmu dostatok energie a kyslíka.
Nenasýtené mastné kyseliny sú zdravšie
Pre spotrebu tukov platí tzv. tretinové pravidlo: 1/3 každodennej spotreby tukov by ľudské telo malo získavať zo živočíšnych tukov (ide o nasýtené mastné kyseliny obsiahnuté najmú v mliečnych výrobkoch, v mäse a údeninách), 1/3 z nenasýtených mastných kyselín (zdroje sú predovšetkým olivový a slnečnicový olej) a 1/3 by mali tvoriť jednoduché nenasýtené kyseliny (z olivového alebo repkového oleja).
Pokiaľ ide o druh tukov, najdôležitejšie sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré veľmi prospievajú najmä obehovému systému. Vlastne uvoľňujú cestu telom, lebo v závislosti od druhu mastných kyselín ľudský organizmus povzbudzujú alebo brzdia.
Naopak, nadbytok nasýtených mastných kyselín môže ľahko viesť k zvýšeniu hladiny škodlivého cholesterolu v krvi, ten sa ukladá v cievach, ktoré postupne zužuje a upcháva.
Nenasýtené mastné kyseliny (označované aj ako linolové), ktorých zdrojom sú olivy, kukurica, ryby a sója, cievy čistia a podporujú tak mozog, srdce i správne fungovanie krvného obehu.
Tuky vedia pre telo robiť veľa
A práve v týchto zdrojoch sa nachádzajú pre telo nežiaduce mastné kyseliny. Tuky v tele slúžia predovšetkým ako dopravný prostriedok vitamínov A, D, E a K na miesta, kde budú najlepšie využité.
Tuky pomáhajú dôležitým vitálnych látkam prekonať hradbu krvného obehu a črevných stien. Aj vápnik preniká do kostí s tukmi.
Nenahraditeľná je účasť tukov na premene betakaroténu na vitamín A (retinol), ktorý ovplyvňuje zrak a pôsobí protinádorovo.
Rybu aspoň dvakrát v týždni.
Najmä ryby pochádzajúce zo studených vôd (sleď, makrela, losos) obsahujú cenné omega 3 viac nenasýtené mastné kyseliny, ktoré v tele znižujú obsah cholesterolu, prispievajú k ochrane srdcovocievneho systému človeka a najmä u detí vplývajú na vývoj mozgu a jeho rast.
Chutnejšie s tukmi než celkom bez nich
Odborníci ale usudzujú, že redukcia tukov pri chudnutí narušuje látkovú premenu a že ich totálne vynechanie zo stravy spôsobuje zlú náladu a vo svojich dôsledkoch paradoxne zvyšuje riziko infarktu a zároveň preťažuje pečeň.
Ryby by sa mali jesť minimálne 2 x týždenne, prípadne sa odporúča doplniť potrebné množstvo nenasýtených mastných kyselín špeciálnymi a kvalitnými doplnkami výživy.
Prečo nám vlastne omastené jedlá chutia? Predovšetkým preto, že tuky v potrave priťahujú aromatické látky, jedlo je potom chutnejšie.
Keď totiž telu nedodáme potrebné množstvo tuku, pečeň ho musí vyrobiť vo forme cholesterolu a tým nemá čas plniť si svoje oveľa dôležitejšie detoxikačné funkcie.
Kde všade je tuk?
Tuk sa nachádza v celom tele, či je to už v okolí kostí, svalov, v okolí vnútorných orgánov.V okolí čriev, o tom ste sa už dozvedeli,že je to tuk viscerálny-ovplyvňuje metabolizmus.
Veľa ľudí si myslí, že tohto vnútorného tuku sa zbaví cvičením, to žiaľ nie je pravda.
Tu predovšetkým pomáha: úprava stravy, dodržiavať pitný režim a detoxikácia.