Vláknina

 

 

 

 

 

 

 

 

Vláknina pozitívne ovplyvňuje trávenie a vstrebávanie potravy. Zvyšuje objem natrávenej šťavy, znižuje sa tvorba plynov a hnilobných procesov. Znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva vďaka rýchlemu pohybu stolice črevom a zachová čistý zažívací trakt.

Ľudia s nedostatkom vlákniny pociťujú napätie pri vyprázdňovaní a následne sa rozvíja zápcha,hemoroidy, brušná prietrž a kŕčové žily.  Má nesmierny význam pre diabetikov, spomaľuje vstrebávanie cukrov prijatých v potrave, znižuje riziko vzniku artériosklerózy,srdcových ochorení a žlčníkových kameňov. Mnoho zdravotných problémov vzniká práve nedostatkom vlákniny v strave. 


Čím viac vlákniny zjete na začiatku jedla alebo dňa – tým menej budete neskôr cítiť hlad. Vláknina tak isto znižuje vstrebávanie sacharidov a tukov do tela. Uvoľní sa menej inzulínu a tým sa uloží i menej tuku. 

 

 

 

Následujúce druhy zeleniny môžete jesť v neobmedzenom množstve.

Dusené alebo v surovom stave – ochutené bylinkami.

Nikdy nepridávajte – soľ – maslo ani omáčky.

Artičoky, špargľa, baklažán, uhorka, fenikel, zelená fazuľa, zeler, čakanka, cuketa, kvaka, žerucha, špenát, bambusové výhonky, ružičkový kel, hrach, cibuľa,  petržlen, listová zelenina, šošovica, hlávkový šalát, brokolica, tekvica veľkoplodá, paprika, reďkovka, karfiol.